V následujícím článku najdete preventivní opatření, díky kterým mohou ubytovací zařízení snížit riziko nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Zachování vysoké úrovně hygieny je totiž klíčem k efektivnímu zvládnutí současné situace. Uvedená doporučení jsme sepsali na základě vládních doporučení a našich zkušeností s ochranou hostů a zaměstnanců ubytovacích zařízení proti onemocnění COVID-19.
Proč dodržovat preventivní opatření?
- Zvýšíte důvěryhodnost ubytovacího zařízení a přesvědčíte veřejnost o vaší profesionalitě
- Výrazně omezíte riziko přenosu nákazy na hosty/zaměstnance ve vašich prostorách
- Podpoříte ochranu veřejného zdraví
1) Úklid
- Zajistěte dodržování zvýšených hygienických opatření a důkladně dezinfikujte povrchy, které se často používají: kliky, okolí klik na dveřích, zábradlí, madla, výtahy a výtahová tlačítka, okolí recepce, recepční přepážku, vypínače světel a další podobná místa.
- V restauračních a jídelních prostorách v pravidelných intervalech důkladně dezinfikujte všechny plochy s častým kontaktem, jako jsou židle, stoly, povrchy a další předměty, se kterými přichází hosté do kontaktu.
- Při úklidu pokojů dodržujte příslušné standardy hygieny a čistoty. Před ubytováním nového hosta je nutné provádět úkony běžné hygieny, jako je zajištění úklidu a výměnu ložního prádla, ale také je nutné provést dezinfekci všech kontaktních ploch v pokoji.
- Po každém úklidu vydezinfikujte veškeré úklidové pomůcky, které jste při čištění používali.
- Odpad vynášejte každý den a nezapomeňte také na dezinfekci okolí odpadkových košů.
- Udržujte veškerá zařízení a prostory v čistotě a dodržujte běžné hygienické/sanitační postupy zavedené v provozu podle stávající legislativy.
- Režimová opatření úklidu a hygieny zpracujte do vnitřních pokynů a proškolte personál.
2) Úklid na toaletách
- Na společných toaletách provádějte v častých intervalech úklid a důkladnou dezinfekci klik, dveří, vodovodních kohoutků, zásobovačů mýdla a ručníků, sedadel toalet, splachovadel, umyvadel a vypínačů světla
- Odstraňte ze společných toalet látkové ručníky a nechte pro hosty pouze jednorázové papírové ubrousky
- Vyvěste na toaletách plakáty propagující mytí rukou a zvýšenou potřebu dodržovat vysoký standard hygieny
- Pravidelně kontrolujte dostatečnou zásobu toaletního papíru a jednorázových papírových ručníků
- Nezapomeňte dohlédnout také na dostatek mýdla a dezinfekčního prostředku na ruce
3) Osobní hygiena zaměstnanců i hostů
- Zajistěte možnost dezinfekce rukou pro hosty při vstupu do hotelu či ubytovacího zařízení.
- Dezinfekční přípravky na ruce mějte k dispozici pro zaměstnance i hosty na recepci, v restauraci a jídelních prostorách, konferenčních sálech i jednacích prostorách.
- Ve veřejných prostorách dodržujte pravidla předepsané vzdálenosti mezi personálem a hosty minimálně 2 metry.
- V restauračních a jídelních prostorách zajistěte odstupy stolů ve vzdálenosti 1,5 metrů.
- Dodržujte omezení kontaktu mezi zaměstnanci a hosty i dotykového kontaktu se spotřebním zbožím (psací potřeby, formuláře, klíče a další) pouze na nezbytné úkony. Po každém použití tyto předměty vydezinfikujte.
- Minimalizujte používání předmětů, které využívá více hostů (časopisy, letáky, dekorativní polštáře a další předměty podobného charakteru).
- Pečlivě dodržujte osobní hygienu – zejména dezinfekci rukou. Správné mytí rukou je hlavní prevencí proti šíření virových onemocnění. U zaměstnanců se doporučuje mytí rukou minimálně každých 60 minut a vždy po manipulaci s rizikovými materiály a předměty.
- Zajistěte pro zaměstnance dostatek jednorázových ubrousků nebo ručníků na otírání rukou.
- Používejte roušku (šálu, šátek nebo jiný prostředek chránící před šířením kapének) a v případě potřeby i další ochranné prostředky, jako jsou jednorázové rukavice nebo ochranný štít. Na recepci doporučujeme instalovat ochrannou bariéru z plexiskla.
- Při kašli nebo kýchání si zakrývejte ústa a nos papírovým kapesníkem. Použitý kapesník následně vyhoďte a pečlivě si omyjte ruce.
- Vyhýbejte se osobám, které jsou nemocné (potí se, třesou se, nadměrně kašlou nebo kýchají).
- Pokud se zaměstnanci necítí dobře, navrhněte jim, ať zůstanou doma a telefonicky kontaktují svého praktického lékaře. Nemocný personál nesmí mít přístup na pracoviště.
- Pokud hosté v průběhu ubytování jeví příznaky onemocnění, kontaktujte příslušnou hygienickou stanici.
TIP: Před nasazením roušky/rukavic a po jejich opatrném odstranění si ruce vždy omyjte dezinfekčním přípravkem.
4) Hygiena potravin
- Dekontaminaci použitého jednorázového nádobí, příborů a sklenic provádějte podle standardního provozního řádu restaurace. Je doporučováno dodržovat pro mytí/oplachování teploty nad 60 °C.
- Zajistěte dostatečnou hygienu veškerých potravin jejich vhodným skladováním a zakrýváním.
- Prostory, kde probíhá příprava potravin, udržujte čisté a často je dezinfikujte.
- Zvyšte frekvenci úklidu na místech, kde naskladňujete potraviny.
- Nikdy znovu nepoužívejte již použité nádobí.
5) Kontrola škůdců
- Zajistěte, aby se v objektu nevyskytovali škůdci, kteří mohou šířit nákazu z kontaminovaných povrchů. Jedná se zejména o mouchy, šváby nebo hlodavce.
- Pokud se chcete podívat, jaké řešení nabízíme pro naše klienty, přejděte na stránku systémová ochrana proti škůdcům.
6) Posilovny a tělocvičny
- Vyžadujte po hostech hlášení návštěv cvičebních prostor na recepci (díky tomu budete mít lepší přehled o pohybu osob a počtu lidí, kteří využívají tyto prostory)
- V prostorách posilovny zajistěte pro hosty dezinfekční přípravek na ruce a cvičící nástroje
- Zajistěte, aby byly cvičící nástroje v dostatečných rozestupech
- Pravidelně provádějte dezinfekci cvičících strojů, šaten a společného zázemí
- Častěji větrejte, abyste zajistili rychlejší cirkulaci vzduchu v místnosti
7) Bazény a wellness
- Zdůrazněte návštěvníkům bazénu/wellness povinnost osprchovat se před vstupem do vody
- Zajistěte dostatečnou zbytkovou hladinu chlóru ve vodě
- Dodržujte všechny pokyny pro pobyt v bazénech a prostorách wellness nařízená MZČR
8) Vzduchotechnika
- Všechny ventilační a klimatizační systémy pravidelně kontrolujte a udržujte čisté – to platí zejména pro malé a uzavřené oblasti, jako jsou výtahy a toalety
- V pravidelných intervalech nechte vzduchotechniku vyčistit natažením dezinfekční páry
- Preferujte režimy s omezením recirkulace vzduchu
Nezapomeňte
Pokud se u některého ze zaměstnanců nebo hostů prokáže virové onemocnění COVID-19, je nejlepší nechat v objektu provést speciální ochrannou dezinfekci. Výrazně tak snížíte riziko dalšího možného přenosu.
Koronavirus SARS-CoV-2 se totiž kromě jiného přenáší také respiračními kapénkami, které mohou v životním prostředí a na zasaženém povrchu přežít až několik hodin (dnů).
Dezinfekci doporučujeme provést ve všech prostorách, kde se nakažená osoba pohybovala (nebo mohla pohybovat). Kontaktujte nás a poradíme vám, jak správně postupovat.